Közéleti katasztrófa-turizmus

"És mit mond erre a Murguly?"

Rezsivédelem és rendszerkritika

2022. július 14. 19:37 - Murguly Mátyás

Avagy miért drága spórolni?

A választási hajrában az volt a kormánypárt egyik üzenete, hogy az ellenzék elvenné a rezsicsökkentést, és az energiaválságot a lakosságon verné le. Tegnap egy felső korlát bevezetésével gyakorlatilag megüzenték kimondatlanul azt, ami miatt cikizik Németországot: ideje takarékoskodni - ugyanis ha nem figyelsz a fogyasztásodra, akkor csúnyán meg fognak szaladni a számlák. Nézzük meg jobban, hogy mi is a rezsiügy és hogy hathat a társadalomra - ugyanis meglepő módon spórolni nem olcsó dolog!

1. Mi is volt a rezsicsökkentés?

A rezsicsökkentés maga egy hatósági árszabályozás, aminek a gazdasági és infrastrukturális hatásait rengetegen boncolgatták már, és én nem is akarok rátérni arra, hogy mennyire helyes vagy helytelen leszabályozni az infrastrukturális árakat. Engem az érdekel, hogy miért ennyire népszerű?
A válasz egyszerű: az ingadozó piaci energiaárak és a profitorientált szolgáltatási szemlélet miatt a rezsiárak a fizetésekhez képest megszaladtak és ennek hála a sárga csekkek nagyobb mumusnak minősültek az emberek körében, mint a népvándorlás. Ez még akkor is igaz volt, ha amúgy nem jelentett gondot a gázszámla kifizetése. Ez volt a havi horror-thriller valóságunk, amit minden hónapban megkaptunk a postaládánkba. Az emberek nagy részének pedig elege lett a kiszámíthatatlanságból, és ezt sikerült megtalálnia a Fidesz-GOP-nek (az USA republikánus pártját és az amerikanizációt nem fogjátok levakarni magatokról). Így született meg a rezsicsökkentés: Magyarország legnagyobb biztonsági színháza, ami valójában tényleg segített egy szélesebb tömegnek a havi számlák rendezésében egyfajta tüneti szinten kezelve azt. Az élet legalább biztonságosabbnak tűnt végre, ám a helyzet nem lett semmivel se rózsásabb...

2. Mit hagytak ki "véletlenül" a rezsicsökkentésből?

Amint arra rájöhetünk, a havi költségeink hatósági árazása nem feltétlenül elégséges lépés arra, hogy valóban lenyomjuk az energiaárakat. Íme hát, kiegészítem a rezsidémonűzést pár hasznos rituáléval, hogy a nagy pacalszellemek is nyugodalmat lelhessenek két feles metiles pálinka és egy csík kokó után:

[A] Épületenergetikai hatékonyság javítása:
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem volt semmilyen program arra, hogy javítsák az épületek energetikai hatékonyságát - azaz a házak szigetelésére és a nyílászárók modernizálására, a háztartási gépek lecserélésére energiahatékonyabb darabokra, stb. Volt nem egy ilyen program, mint hűtőcsere-program vagy épp ablakcsere-program, viszont ezek nem voltak nagy kiterjedésüek, és ahol érvényben voltak, ott sem hirdették túl ezeket, pedig sokkal fontosabbak lettek volna, mint a mindenféle megállíthatatlan vagy mozdulatlan dolgok megállítása, és ez is segített volna sokaknak. Viszont nem mindenkinek, ugyanis mai napig vannak háztartások, akik nem képesek jelentős tartalékot képezni akár évek alatt, így alapból kiesnek ezekből a támogatásokból - ezek a háztartások a legtöbb esetben munkásokból és/vagy nyugdíjasokból állnak.

[B] Az olcsóságverseny

Semmi sem drága, ha van elég bevételed. Ez a legtöbb esetben fizetést jelent. Hazánk pedig nem azért vonzó a külföldi cégeknek, mert itt jól meg kell fizetni az embert, hanem azért, mert itt olcsóság van. A szakszervezetek béna kacsák a törvények miatt a legtöbb esetben, az embereket pedig nem volt nehéz két munkanélküliségi válsággal arra szocializálni, hogy megöljék egymást 10 forintért. Ergo egy önvédelemre képtelen társadalmat kaptak - ami a nagytőke számára olyan, mint egy habostorta. Az adókedvezmények és a támogatások pedig a tortadíszek voltak, ami a szentséges munkahelyteremtés aktusát voltak hivatottak szolgálni - és azt, hogy még véletlenül se kelljen sokat rákölteni az itteni profitszivattyúikra. Ez jól mutat a statisztikákban és el lehet mondani, hogy lett munkahely, viszont a sok kedvezménynek hála rengeteg pénz esett ki az emberek zsebéből.
- Még ha nem is ölték volna ki a szolidaritást ennyire az emberekből azzal, hogy az együttérzést egy versenyképtelen gyengeségnek reklámozták egy jó ideig, még akkor se nagyon lenne törvényes lehetősége a munkásoknak arra, hogy jobb bért alkudjanak ki maguknak. Meg jobb körülményeket.
-Mivel a multik nem fizetnek adót, ezért ezt be kell hajtani valakin - és mivel a kis- és középvállalkozások meg a szövetkezetek nem mutatnak olyan jól a GDP-ben, ezért ők a feláldozhatók. Belőlük nem fog növekedni a növekedés!

Márpedig ha nincs növekedés, akkor az katasztrófa...

3. A növekedési csapda

 A kapitalizmus lényege a tőkeszerzés és a profit röviden és tömören. A neoliberalizmus mindezt felturbózza: a neoliberális kapitalizmusnak a profit, a piaci volumen és a tőkeállomány növekedésének folyamatos növekedése a cél. Magyarul a gazdaságot nem az szabja meg, hogy képes vagy profitot realizálni, hanem az, hogy mennyire tudod növelni a profitodat. A piacokat is ugyanilyen szemszögből nézi: a piacok stabilitása nem lényeges, a volumen növekedése a prioritás. Ha az emberek elkezdenek energiahatékonyságra költeni, akkor az már rövid távon is piacszűküléshez vezethet, ami pedig a GDP NÖVEKEDÉSÉNEK CSÖKKENÉSÉT eredményezné, ami pedig katasztrófa, mert a növekedés ilyen: jó. Logikus magyarázat nincs arra, hogy miért is jó ez valójában, hiszen a stabilitás, a fejlődés az elérhető úgy is, hogy közben csökken valaminek a volumene. Ergo az energiahatékonyság szembemegy a jelenlegi fősodratú gazdasági szemlélettel, hiszen végső soron piaci volument csökkent. És mint tudjuk, a kormányunk nagy példaképei valójában a nyugati neoliberális démonok, akarom mondani politikusok, azaz Nixon és Tacher. És az ő szellemiségük értelmében:

A NÖVEKEDÉS CSÖKKENÉSÉT MEG KELL ÁLLÍTANI, MÉG AKKOR IS, HA ABBA BELEROPPAN A NÉP!

EZ VESZÉLYES!!!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kozeletikatasztrofa.blog.hu/api/trackback/id/tr6017883017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

birkamenet 2022.07.16. 23:54:54

Nekem kurvára tetszik, ahogy kétmillió fidernyák értelmi fogyatékost orbán gazdájuk majd 100 ezres számlákkal fog szopatni. Szerintem ez a szellemi fogyatékos fidernyák banda képes lesz zokszó nélkül 30 éves hitelt felvenni, hogy boldogan kifizesse a hadisarcot a gazdájának és közben attól rettegnek, hogy Hámmi lenne ha visszagyünne a Gyúcsány, háakkor még ennél is rosszabb lenne!
süti beállítások módosítása