Közéleti katasztrófa-turizmus

"És mit mond erre a Murguly?"

Ez tényleg egy közéleti KATAsztrófa

2022. július 14. 00:51 - Murguly Mátyás

Viszont az igazságtalanság nem a kisadózóval kezdődik

Gulyás Gergely kijelentése, miszerint a kormány igazságtalannak tartja az adó mértékének különbözetét, és ezért változtatott a KATA-n sikeresen irritált. Ez egy hosszú bejegyzés lesz, és érzelmesebb is, mint amit megszokhatott tőlem az, aki ismer személyesen. De talán így őszintébb és érthető lesz, hogy miért hánytam le majdnem a telefonom, amikor ezt olvastam. Íme hát, hogy is állok az egész KATA dologhoz.

1. Mi is az a KATA?

A KATA egy kisadózó vállalkozói adóforma még kimiskárolt formájában is. Az ember befizet havonta 50 ezer forintnyi adót (25 ezer forintot másodállásban vagy diákként) és le van tudva egy bizonyos keretösszegig a piaci tevékenysége után fizetendő adó mennyisége. Ez arra volt hivatott, hogy akik eddig zsebből zsebbe végezték a tevékenységüket, azokat is rávegyék valami adózásra, valamint akik másodállásban végeznek valami egyéb üzleti tevékenységet, azoknak egy profitábilisabb formát adjon. A kevés adó is jobb a semminél. Nyilván erre rárepült a bújtatott foglalkoztatás (gig economy) is, hiszen így főállásban is profitábilisabbá - így vonzóbbá - tudták tenni az ajánlatukat az embereknek. Ezért is van minden taxis, futár, biztosítós KATA-ban gyakorlatilag.

2. Mi a KATA előnye és hátránya?

Az előnye az, hogy tényleg aránytalanul kevés adót kell fizetni mindenki máshoz képest, kivéve a nemzetstratégiai partner multikat és nagyokat, de ők munkahelyet teremtenek meg idehozzák a tőkét - vagyis ez a marketingszöveg róluk. Erre volt egy olyan biztosíték, hogy vizonyos éves bevétel fölött a különbözet már komoly adóval volt terhelve. A hátránya viszont az a vállalkozói lét egyéb hátrányaihoz képest (minthogy nincs fizetett szabadnap, nincs táppénz, stb.), hogy ez még a nyugdíjalapba se számít bele. Ergo ahhoz, hogy 250 ezer forint nyugdíjad legyen 15 évig a jelenlegi minimálnyugdíj mellett, ahhoz kábé havi 70 ezer forintot bele kellene tenni egy ÖNYP-be. Ez azért elég nagy hátrány.

3. Miért válaszották mégis ezt az emberek?

Ha mégsem olyan jó minden ezzel az adózással, akkor miért választották olyan sokan - ez egy jogos kérdés, amit senki se tesz fel. A válasz egyszerű: a rövidtávon nagyon megéri. Ha akarkart valaki egy lakást például, akkor amit az adó elvinne, azt berette egy lakástakarékba (nyugodjék békében), és így könnyebb volt pénzt felhalmozni. Nyilván a mostani lakásárak mellett ez sokaknak még így sem lehetséges - viszont ez vezet a következő kérdésre...

4. Hogy jutottunk el idáig?

A válasz a hagyományos munkahelyekben keresendő. Mivel hazánk kormánya azzal teremtett munkahelyet, hogy a munkabéreket átlagosan alacsonyan tartotta főleg a termelésben (lásd: szalagmunka) és a szupportív munkákban (mint a takarítás például), és ezt megkoronázta mindenféle adókedvezménnyel, ezzel gyakorlatilag egy nagyon jó üzletet kötött az emberek bőrére az EU gazdasági aktoraival. Ők kapnak olcsóságot és relatíve képzettséget, valamint egy gyenge, szolidaritást hírből ismerő társadalmat három műszakba, kötelező túlórával. A kormány pedig megkapja azt az aduászt, ami a rendazerváltás utáni világ és a 2008-as világválság hatására kialakult a "néplélekben": mi munkahelyeket teremtünk. A munkát nem kell romantizálni. Mindig is nehéz volt, mindig is az marad. Viszont a "befektetők" kedvezményei a lakosság pénztárcájának a terhére valósult meg. A bújtatott foglalkoztatás ebből ígért - és adott sokaknak felszabadulást. Nincs 3 műszak, kvázi nincs főnököd, ráadásul eddig is bement az ember gethesen dolgozni, mert ha sokat voltál táppénzen, akkor egyből azt feltételezték a legtöbb helyen, hogy munkaundorod van, és nem egészségügyi problémád. A magad ura vagy, még ha kockázatos is és önkizsákmányoló. És itt jön a következő:

5. Jó, jó, a bújtatott foglalkoztatottak még egy dolog, de mi van azokkal, akik milliókat kaszáltak és úgy nem fizettek semmit?

Na ők a mumus. Egyrészt szolid földi 30 év alatt észrevettem, hogy akinek van lehetősége adót csalni vagy elkerülni és élni is akar a kiskapukkal, az megteszi így vagy úgy. Más dolog, hogy a felfogható jövedelmű embereket ezért csesztetik, a multikat és a lölőket meg kábé megtapsolják. A korrupció és az üzlet közötti legnagyobb különbség a papírmunkában, a mértékben és a haverokban van. Bár az is igaz, hogy a nagyvállalatok TAO-jának pár százalékos emelése nem csak a KATA-soknak adna lehetőséget kedvezőbb adózásra, ami beleszámítana a nyugdíjalapba (lásd: nem sokkal drágább adózás), hanem az egyszerű alkalmazottaknak is. De ha már az adóval való sumákolásnál tartunk...

6. Miért néphagyomány az adóelkerülés?

Ha nagyvállalkozó/multi vagy, akkor az utolsó cent is előny a globális Monopoli-játékban, és a tőzsdei megabingo-ban. Ha kicsi vagy, akkor ugye ez másképp néz ki. Kicsi vállalkozás és a magánvállalkozások emberibb módon közelítik meg az adót. És édesmindegy, kit nézünk, minden kátyú, minden kórházi felülfertőzés, minden kimaradt DKV járat és minden darab vakolat, ami lepottyant az óvodáról elveszi a kedvét az embernek az adózástól. Inkább tesz az ember napelemet a háza tetejére a sumákolt adóból, annak legalább van haszna is.
Tehát az embereknek a bérének az értéke is rossz, és az adókból meg valamilyen úton-módon egy katasztrófát kap disznóáztatós utakkal, kiégett és alulfizetett orvosokkal, ápolókkal, dajkákkal, pedagógusokkal és technikai személyzettel, de ez csak a hab a tortán. Nem fogom kifejteni, nem könyvet írok, hanem blogot. 

7. Hát de az beépülne az árakba!

Ez is bele volt kalkulálva eddig is, ahogy minden más is bele volt. A különbség annyi, hogy a TAO terhek növelésével és a lakossági adóterhek csökkentésével - és ezek eretnekmódon való sávozásával - egy igazságosabb adórendszert lehetne kiépíteni. Nyilván erre nincs sok lehetőség jelenleg.

Összegezve: A KATA adózás nem volt egy leányálom. Hosszútávon nem a legjobb konstrukció és tényleg voltak visszaélések vele, mint oly sok mindennel ebben a világban. Ám sokaknak képes volt egy jobb alternatívát adni, mint az, ami várt a gyárban rájuk - még úgy is, hogy a hosszútávú hátrányok egyértelműek voltak. Az meg, hogy most ki mennyire van kizsákmányolva, azon versenyezni totál fölösleges, mikor így is, úgy is le fogják nyúzni az emberekről az utolsó bőrt is a Fidesz-KDNP, avagy a GOP-Hungary képviselői, ugyanis a nemzetstratégiai partner nem a nemzetet alkotó jónép, aki itt él, hanem a nagyvállalatok és a végstádiumú kapitalizmus rablóbárói. Szóval ha annyi adót fogok fizetni valaha egy hónapban, mint egy tucatnyi KATA vállalkozó, akkor is ki fogok állni mellettük, simlisek ide vagy oda. Ideje lenne eljutni oda, hogy ne dögöljön meg senki tehene se.

+1 A taxisok miért maradtak ki?

A válasz egyszerű: senkinek se hiányzik erre egy taxisblokád. Az majd akkor, ha csendben valami energiavészhelyzetre hivatkoztatott kedvezményes tankolási limitet vezetnek be.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kozeletikatasztrofa.blog.hu/api/trackback/id/tr2517882607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.07.15. 22:38:42

Hol a narancshorda aki megmagyarázza ezt most? Valahogy nagyon elcsendesedtek!

birkamenet 2022.07.15. 23:45:59

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Most adják el a maradék bútoraikat, ruháikat, evőkészleteiket, hogy augusztustól birják fizetni orbán gazdijuk új rezsi tábláját. Hála orbánbak és matolcsinak, ma már nem holmi 265 forintos eurón importálja a NER a gázt meg az áramot, mint ahogy a libsik tették 2010- ben, hanem 410 forinton! Szopjatok orbán birkák.

De majd jön a NER propaganda és bemondja, hogy fél világ az új magyar eksztraprofitos energiaárakat irigyli!

nemecsekerno_007 2022.07.16. 10:01:48

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ezzel most messze rúgta a pöttyöst a Fidesz, örömködhetsz picit. Erőteljes lépés a Gyurcsányosodás rögös útján, olyan a kommunikació ami a daliás MSZP-SZDSZ-es időket idézi. A KATA-törvény módosítása egy sarc, Kóka doktor megnyalja mind a tíz ujját.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.07.16. 11:07:39

@nemecsekerno_007: Nem emlékszem, hogy te felemelted volna a szavad a KATA nevű nyugdíj lopás ellen. Igen, örömködök. :-)) Ugye innen kezdve nem emlegeted többet az ilyen hazugságokkal szerzett kétharmadot?

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Te viszont figyelemmel adózol a meztelen gyerekekről készített képeknek.

gigabursch 2022.07.16. 12:00:21

Minél több katás szólal meg, valahogy annál kevésbé vagyok szolidáris velük.

Érdekes volt, ami pl Toroczkai a legutóbbi videójában bemutatott.
Ezzel tök analóg a vidéki építőipari nagyvállalkozó, aki minden dolgozóját karára kênyszerítette. Aztán, hogy a 3 m Ft határt letudják hol ez, hol az a cég fizetett az embernek..

Ahhoz is persze hülyének kell lenni, hogy ebbe az ember belemenjen.

Arra még nem találtam választ, hogy a Vektor által említett 450 ezres tömeg, az mind ebből él, vagy ennek mekkora része másodállás?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.16. 14:50:09

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Mert nem tartom be a pedóhisztizés szabályait, s nem a liberális elvek alapján készítek képeket, hanem a józan ész szerint.

Etniez 2022.07.16. 14:55:12

@nemecsekerno_007: elegáns leszek és nem nyomom bele a fejed.

Ez most Öszöd. Újra. Örülök, hogy végre megértetted.

Einstand, mondja Weber 2022.07.16. 15:56:00

Gondolkozzatok már egy kicsit. Nagy szarban van a fél világ - az külön dicsőség, hogy ezt gyakorlatilag saját magának okozta -, nincs pénz, ráadásul az EU is fojtogat bennünket, ki várta ezek után, hogy minden megy majd békességben az eddigi úton? Nálunk valamennyivel kedvezőbb többféle adó, a költségvetés is magára vállalta a szabadpiaci áremelések terhét, de most már nem lehet tovább tartani a régi szép világot, valahol el kell kezdeni roppantani a rendszeren. Most egy viszonylag kis és kivételezett csoport került sorra elsőként. Bárcsak megúszhatnánk ennyivel. Azok persze tüntizgetnek, buliznak, szórakoznak (megkérdezném, hogy valójában hányan fizetnek adót közülük), de ettől én még nem fogok melléjük állni. Szarban vagyunk, nincs tovább olcsó ebéd, ennyi történt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.07.16. 16:48:13

@Einstand, mondja Weber: Aha. Csak éppen ennek az osztogatásnak köszönhetik a kétharmadot, most meg szembe jön a valóság. Mert a sok hülye beszopta. Most ritka nagy szar van, vikike csak zabálja fel! Szépen leamortizálja magát politikailag. Ja! 2023-ban majd vissza kell fizetni a 2013-ban tíz évre felvett 3 milliárd dollárt is, amit 5,6 százalékos kamatra vettek fel. Lesz ám itt sírás-rívás!

HaCS 2022.07.16. 16:58:13

@Einstand, mondja Weber:

Költségvetési hiányok sorban:

2020: 5548 Mrd HUF
2021: 5101 Mrd HUF
2022/1: 3000+ Mrd HUF

2,5 év alatt 13600 Mrd HUF-fal nyújtózkodtunk túl országszinten a takarónkon. Segítek számolni 10millióval osztva ez 1,36 millió koponyánként. Egy 4 fős családnál ≈5,5 millió. Ennyi kölcsönt kéne majd visszafizetni nekünk közösen, ha a kamatokat nem számolom. (És még abba sem megyek bele, hogy a fizetésképtelen/munkanélküli/nyugdíjasok helyett is fizetni fog valaki.)

Mondd csak! Hozzád mennyi jutott belőle? Én speciel eléggé deficites vagyok, de szerintem élő (átlag)ember nincs, aki ebből jól jön ki, CSOK-kal, rezsicsökkentéssel, adókedvezménnyel, bármivel együtt.

Hogy egy klasszikust idézzek:
"Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált."

Ez fojtogat minket nem az EU.

nemecsekerno_007 2022.07.16. 20:33:25

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A külföldi munkának nevezett nyugdíjlopás az persze rendben van ugye?!
Azon rajta van az EU-s kósher pecsét kétszínű barátom?!
És ne gyere azzal, hogy ők nem kapnak majd magyar nyugdíjat, mert ezt egy KATA-s vállalkozóról is el lehet mondani.
Ordenáré hazugság erre hivatkozni mert a járulékok a mostani nyugdíjakra kellenek.
A KATA-s vállalkozó meg legalább aktív, nem csak kiadás.

nemecsekerno_007 2022.07.16. 20:38:15

@Etniez: Nem, ez nem Öszöd. Ez csak annyi, hogy a dollár lenyomja az eurót kormányzati, gazdasági, titkosszolgálati, és kommunikációs eszközökkel.
Meg ugye az a 40 valahány anyahajó is segít ebben, meg a globális minimumadó.
Azt a niggert szereti a gazda aki ennek tapsol.

fkv.116 2022.07.17. 00:18:16

A Kata volt maga a katasztrófa, most csak helyrehozták a zavart az Erőben. Mindenki fizessen csak szépen adót, és ne hőbörögjön az adócsalás jogáért! Neki se jár felmentés adófizetésből, ha már másnak se.

nemecsekerno_007 2022.07.24. 10:02:10

@fkv.116:
Jóban kell lenni a lányokkal, náluk van az összes pina.

A vállalkozóknál meg a pénz van, velük azért kéne jóban lenni.
süti beállítások módosítása